Pagine

giovedì 3 dicembre 2015

Master Architettura/Ambiente, Salerno


Advanced Architectural Modeling & Complex Construction
Giuseppe Vultaggio 
Venerdì 4 dicembre ore 14,30-18,30. Salerno

mercoledì 30 settembre 2015

La ludoteca, San Giorgio del Sannio (BN)

Si può scoprire di più su una persona in un’ora di gioco che in un anno di conversazione (Platone)


venerdì 4 settembre 2015

Casa Gilardi, Luis Barragan


La Casa Gilardi es una vivienda unifamiliar edificada para la familia Gilardi, construida y diseñada en 1976 por el arquitecto mexicano Luis Barragán Morfín en la colonia San Miguel Chapultepec de la ciudad de México.

giovedì 14 maggio 2015

The Memorial Gate, Bologna, IT

The composition process to design a monument for Holocaust victims is inspired by disposition of commemorative plates housed in the floor of the Jewish area in Rome.
The road surface is made from a homogeneous texture of cobblestones  arranged according to an orthogonal grid, whose continuous repetition is interrupted implantation of plaques dedicated to a single victim. Walking in the Jewish area, you can notice groups of bright stones compose abstract shapes that look like architectural concepts, and all of them are built by stones square.

The project proposal is based on the desire to decode this random process and create a memorial space built on the simple modules repetition, each one is dedicated to a single victim.

The design process, which transforms the cultural reference in an architecture, can be described as an evolutionary process in four phases:


1) Memorial wall
The memorial wall is composed by simple elements repetition: it is a block, 15cm height and variable length, as well as in the case of the floor cobblestones of the Jewish ghetto, they host an incision in the memory of a victim. At the beginning of the design process the wall is imagined straight and placed on the position line of the extraction chimneys present on the square.

2) Gate
The project site can be described as a large white altar connected to the road by a stairway, it is characterized by the presence of two big boxes. The two volumes can be imagined as a large portal and for their symbolic force will be integrated into the architectural composition.

3) Flows
Beyond the portal there is a light sculpture, so that visitors will be attracted by the light and tempted to cross the line of the two volumes to get in symbolic memory place.

4) Memorial gate
At beginning of design process the memorial wall was straight, in the other phases it is bended to accommodate the visitors’ flows, it becomes the outline of a memory place. The inner facade is dark gray and will contain all the commemorative plaques while the external shape will be completely white.



venerdì 27 marzo 2015

lunedì 23 marzo 2015

giovedì 5 marzo 2015

GVultaggio @Arte e Design

17/26 Marzo 2015
Gallery of Art Temple University Rome
Lungotevere Arnaldo da Brescia 15


martedì 24 febbraio 2015

La torre eterea, Salerno, IT

Riqualificazione di Parco Bellaria


Gruppo di progettazione: Giuseppe Vultaggio, Giuliana Sibilia
Strutture: Tekto Studio Ing.Vultaggio



mercoledì 14 gennaio 2015

Legal Stuff



Tavolo (160x80cm h 73cm) in lamiera di alluminio tagliata e piegata, completamente laccato opaco, colore bianco

In collaborazione con Claudia Pignatale
Produzione: Secondome